dimarts, 19 de gener del 2021

Ermites de Sallent

 Ermites de Sallent

A propòsit del vídeo sobre esglésies, ermites i ermitoris en el terme de Sallent a càrrec dels ex-alumnes del que fou el col·legi Claret a Sallent: Jordi Moras, i Sergi Alsina, en  la fotografia, amb tot el seu muntatge de Jordi Moras posant una musica del compositor de sardanes del músic sallentí Jaume Riu, també ex-alumne del col·legi Claret, una composició fotogràfica i musical que cal agrair-los.

En el recorregut del reportatge pel terme de la vila és pot contemplar el llegat històric i religiós en el seu conjunt de parròquies rurals, ermites, i ermitoris  del el segle X en endavant. Algunes d'elles són mil·lenàries, romàniques en el   seu origen. La majoria es conserven en bon estat i dignes de ser visitades. Una majoria obertes al culte, en especial, en aplecs i festes patronals.

També algunes d’aquestes ermites estan en maquetes i en vitralls a la parròquia de Santa Maria de Sallent.

De ben segur que  Sant Antoni Claret i Clarà les va conèixer i visitar des de la seva infantesa i joventut i en els anys que fou el Mossèn ecònom de la parròquia Santa Maria, la, principal, de la seva vila. De les esglésies rurals, ermites disseminades en el terme  extens de Sallent., Claret parla sols de la "preferida" al referir-se al santuari de Fucimanya que visita sovint en les seves anades i vingudes ja des d'infant.. Pel que fa a les altres, tot i no fer-ne esment concretament, li   eren conegudes per estar ubicades dins el terme d'aquesta població enmig del bosc, i  dels camps i prats, o a la voravia de la conca del riu Llobregat, on s'hi asseia la majoria dels convilatans de llavors...

Parròquies rurals, ermites...comunicades totes elles per camins de carro i  de sendes que facilitava el mutu encontre de la gent dins el marc prou gran del terme de Sallent..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada