50È. ANIVERSARI DE L’ESGLÉSIA DEL P. CLARET 1968 - 2018

UN ESDEVENIMENT A CELEBRAR: CINQUANTA ANYS DE LA CONSTRUCCIÓ DE L’ESGLÉSIA DEL P. CLARET A SALLENT.

Amb referència històrica de fa 50 anys. L'obra en el seus inicis. Testimoni escrit del P. Jacint Blanch que en fou el promotor  Així, un cop aprovada pels Superiors Claretians, escriu el mateix P. Blanch: " Tot anant a Andorra amb la comunitat, ens vàrem aturar a la Seu d’Urgell i van visitar l'Església de les Religioses de la Sagrada Família què em va agradar força. Al retornar a Sallent, em va faltar temps per escriure qui l'havia feta.... Un cop obtingudes les dades demanades, vaig presentar-me al despatx del Sr. Josep Puig i torner que aleshores feia companyia amb l'arquitecte Sr. Josep EsquiusEls vaig exposar el meu anhel  de fer una església al nostre Sant a la seva vila natal, i vaig trobar una acollida més que favorable.... Seguidament van posar mans a l'obra valent-se sobretot dels planells d'una església que ells acabaven de  presentar a una exposició d'arquitectes a Salzburg, i que a mi em varen agradar molt" L'obra va començar el dia 2 de maig de l966, i havia de culminar el dia 23 d'octubre del 1968.
      L'obra es va poder dur a terme gràcies a les aportacions i donatius dels claretians, i especial, a entitats del ram tèxtil que tenien el nostre Sant com a Patró. Confessa el mateix    P. Jacint Blanch, que en fou el promotor, que un dia estava tan encaparrat després de tan córrer per obtenir donatius i aportacions per la nova església, que va tornar per segona a demanar a un mateix despatx a Barcelona : "Bon home, em digueren, ja ha vingut abans, i li hem dit que  li enviaríem 1.000 ptes". Més no sols es tractava de recollir donatius i aportacions de particulars i d'entitats, per la construcció de la nova església, també s'havia de indemnitzar els estadants de la casa veïna, i  els permisos pertinents de la casa consistorial...  El bon P. Blanch va saber conjuminar-ho bé, tot i les contrarietats en què es va trobar, que foren superades per la seva voluntat decidida i convençuda de portar endavant aquesta obra. Ell ho atribuïa, en gran part, a la protecció dels seus Companys Claretians Màrtirs a Sallent, avui, declarats per l'Església Beats, on tenen la seva sepultura al peu de l'altar de la capella dins l'Església del nostre Sant.           També hi hagué qui opinava, llavors, que la nova Església era un edifici massa modern o modernista. El que sí és cert, és que l'obra va seguir endavant, Aquesta començà el dia 2 de maig de 1966 i culminava obrint-se al culte el dia 23 d'octubre de 1968, beneint-la aquest mateix dia el bisbe de Vic Dr. Masnou,              i consagrant seguidament l'Altar Major el cardenal claretià, P. Larraona (com es després de la crònica del mateix P. Jacint Blanch, promotor de l'obra.).           Val a dir també, que el mateix P. Blanch va continuar recollint donatius pel manteniment de l'Església.. En la celebració dels 50 Anys bé es mereix recordar-lo amb agraïment i pregària.. "Que el bon Déu m'ho recompensi", com deixà escrit ell mateix. La qualitat de l'obra està reflexada pels professionals que  dissenyaren i treballaren per la seva construcció, com en Josep Grau Garriga en els vitralls, en Josep Mª Subirachs en la façana, en Rafel Solanich en la imatge, els dos joves arquitectes llavors Josep Puig i Josep Esquius; i més tard vindrien les obres d'en Domènec Fita. Tots ells de vàlua professional en el que van fer.
Finalment es va obrir el culte el 23 d'octubre de 1968 i beneint aquest mateix dia l'Església el Dr. Masnou, bisbe de Vic, 1907 - (1955 - 1983) i consagrant tot seguit l'Altar Major pel cardenal claretià. Emm. P. Arcadi Larraona, (1877 - (1962 - 1973).  El Nou Temple havia de beneficiar el culte litúrgic pels alumnes del ex-col·legi Claret, i a tots els fidels de la vila, i la pastoral de culte i acolliment per a tota la família claretiana estesa en tants llocs del món. Un temple ben conceptuat, i que té una primacia en el conjunt d'edificis del la Casa Claret a la vila. Es a partir de l'any 2007 amb motiu del Bicentenari del Naixement del Sant que es dugueren a terme algunes millores de conservació. Ara l'any 2018, amb motiu dels Cinquanta Anys de la construcció de l'Església s'ha dut obres de millora. Bé val la pena celebrar aquesta efemèrides claretiana i sallentina.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada