dilluns, 20 de juliol del 2020

CENT ANYS DE LA CASA NATAL CLARET


CENT ANYS DE LA CASA NATAL CLARET

Va ser en aquells dies el Sr. Josep Sorribas Esquerrà, de la família Clarà, que el 1858 va heretar la “Casa Natal” Claret (dot que va estar abans en propietat de la Sra. Josefa Clarà, mare del nostre sant) qui va promoure la vinguda dels claretians a Sallent.
A partir del 1920 l’immoble “Casa Natal” va passar a ser propietat de la Congregació. És per això que l’adquisició i compra per a la posterior custòdia, va comportar la creació de la primera comunitat, situada a la part posterior de la Casa Natal en un edifici en forma de modest xalet, inaugurada el dia 13 de juliol de 1920.       
La Casa Natal en la seva planta baixa, on es van situar els telers domèstic i manuals, es va convertir en capella pública i el pis de l’habitatge en una sala amb dos compartiments: un oratori i un senzill museu claretià, el que s’ha anomenat la “Cel·la Natal”. Val a dir que la comunitat mai no hi va viure.      
La comunitat des del inici va estar dedicada a custodiar la Casa Natal, donant a conèixer la persona i obra de Claret, el culte litúrgic en la capella pública i la predicació itinerant pels pobles del voltant.    
En el transcurs dels anys següents es va veure la necessitat d’accedir a la petició sol·licitada reiteradament per part d’una majoria d’aquesta població minera i fabril de Sallent de crear un col·legi; aspiració que responia en el seu moment a certa manca de formació cristiana de l’alumnat. La comunitat s’hi va avenir pensant en la possibilitat d’ampliar i estendre el seu camp pastoral, i alhora, oferint-se com a obra social i educativa per a la població. Així es comença a fer classes als alumnes en aules prestades i improvisades en els locals del Centre Catòlic de la parròquia en condicions precàries i modestes. Però allò que tant prometia es va enfonsar en arribar el vendaval revolucionari que va esclatar a la Guerra Civil Espanyola (1936 -1939).     

Cinc van ser els membres de la comunitat assassinats. Avui, els Beats Màrtirs Claretians de Sallent.  

Anys després es va veure la necessitat i conveniència d’edificar un nou Col·legi de planta dins dels terrenys adquirits per la Congregació.  La seva inauguració va ser l’any 1958 impartint l’ensenyament a l’alumnat fins a l’any 1995, que, per causa de la baixa matriculació, com a conseqüència de la crisi de les fàbriques tèxtils i la seva baixa natalitat, juntament amb la redefinició governamental d’oferta educativa en el territori, porta a decidir la seva clausura.
L’edifici escolar va ser destinat al “Museu Claretià”, amb obres de remodelació en etapes successives, especialment, amb motiu del 200 aniversari del naixement del sant. Ocasió de remodelació, també, en la Cel·la Natal amb el seu nou disseny.
Menció a part es mereix la construcció del nou i bell temple del pare Claret, patró dels teixidors, adossat a la Casa Natal, inaugurat l’any 1968, i que acaba de celebrar el 2018 el 50è. Aniversari.
Des de l’any 1990 es va assumir plenament la pastoral de la Parròquia Santa Maria, l’única en la població, després de molts anys d’estreta col·laboració.
En l’actualitat els immobles Casa Natal, Temple-Pare Claret, Museu i Residència de la comunitat, formen la Casa Claret de Sallent, com a lloc originari de la vida del nostre sant fundador. I, també, amb la vinculació pastoral amb la Parròquia de Santa Maria on Claret va viure la seva infància espiritual i els seus primers anys de sacerdot, i amb el Santuari de Fussimanya, recinte marià.
  

     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada