dissabte, 29 de juny del 2024

Full 2 de Juny 2024

 Full 2 de Juny 2024

---- Fulls mes de Juny 2024

-------- Fulls mes de Maig 2024

2 de Juny de 2024

Meditació sobre la Paraula

Mc 14,12-16. 22-26

“Això és el meu cos. Això és la meva sang”

L'acció ritual de Jesús a l'últim sopar, al qual van precedir menjars amb els pobres famolencs, els pecadors penedits i els deixebles amics, i que van seguir els menjars del Ressuscitat amb els seus, és avui celebrada en comunitat per l'assemblea de creients fins que torni el Senyor. Va ser denominada «fracció del pa» per Lluc, i «sopar del Senyor» per Pau. També es va anomenar i segueix anomenant-se "eucaristia", que significa acció de gràcies i que, en estricte rigor, és la pregària de benedicció i lloança. El terme «missa» equival a «comiat».

L'eucaristia no és una simple commemoració històrica, sinó presència de Crist mort i ressuscitat, sacrifici relacionat amb el de Crist a la creu i re-actualitzat sota el vel dels símbols. La festa del Corpus recorda i celebra aquesta presència real de Crist al sagrament central, que es guarda al sagrari per als malalts i caminants com a viàtic i que es venera a la llum de la celebració del memorial eucarístic.

El Vaticà II va posar en relleu nous aspectes de l'eucaristia com a banquet fraternal, memorial del Senyor i acció de gràcies, sense oblidar els accents antics de sagrament, sacrifici i presència real. Es va proposar que el poble participés «activa, plenament i conscientment», per a això es va disposar que tot es fes en la llengua del poble, amb selecció i abundància de lectures bíbliques, recuperació de les pregàries dels fidels, simplificació de ritus i repartiment de ministeris. Ja no és qüestió d'assistir muts a la missa que diu el capellà, sinó de participar activament en la celebració, el subjecte central de la qual és l'assemblea, certament presidida per un ministre adequat. La celebració ha millorat enormement, sobretot a les comunitats de base.

Com són les eucaristies a què assistim?

Com podríem millorar la celebració eucarística?

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada