dimecres, 28 de juliol del 2021

Oh Déu, us lloem, Senyor, us glorifiquem. El cor gloriós dels apòstols us dóna lloança

25 de Juliol de 2021

AVUI DIUMENGE SANT JAUME APÒSTOL

PATRÓ D’ESPANYA

LA DIADA DE SANT JAUME, EL MAJOR.

Oh Déu, us lloem, Senyor, us glorifiquem.

El cor gloriós dels apòstols us dóna lloança

 

        Aquest diumenge és Sant Jaume, i com és sabut quan Sant Jaume cau en diumenge té lloc l'Any Sant Compostel.là a Galícia; un Any que a causa de la pandèmia es perllongarà durant tot el 2022.

Per  aquest motiu, probablement, durant els mesos que venen sentirem molt a parlar del Camí de Sant Jaume.

A banda de les diverses tradicions que ens han arribat sobre Sant Jaume, el que és cert és que la figura de l'Apòstol és un referent de les primeres comunitats cristianes junt amb Pere i Joan...

Sant Jaume es va decantar decididament per la universalitat de la fe catòlica, per l'acollida dels pagans i per obrir portes a tothom, com diu ell mateix: "Per tant, sóc del parer, que no hem de posar obstacles a aquells pagans que  es converteixen a Déu" (Fets del Apòstols 15,19), i en aquest sentit, l'experiència del camí de Sant Jaume té d' alguna manera aquesta dimensió universal.

És cert, que en aquest any de pandèmia no els que volien podran fer el camí de Sant Jaume... Sí que el podem arribar a fer com a retrobament personal, de recórrer una mena de camí de Sant Jaume interior que ens ajudi  a alliberar-nos de les pors que la pandèmia ens ha portat de vèncer les dificultats que han aparegut  en les nostres vides i afrontar les perspectives incertes que s'hagin disposat en els nostres cors...

    Com acostumen a fer-se pelegrins fent el trajecte de Sant Jaume, a sol i ombra, en el llarg pelegrinatge fins arribar a la tomba de l'apòstol a Compostel.la, i que per molts i moltes ens  queda molt lluny d'arribar-hi, i més encara, en temps d'estiu.

 

Per què és important aquest apòstol singular Sant Jaume?

Perquè juntament amb els altres dotze apòstols va ser testimoni de la Resurrecció de Jesucrist.

Perquè va ser cridat per Jesús quan es dedicava a la seva tasca de pescador a Betsaida, a la Galilea amb el seu germà Joan..

Perquè va ser el primer apòstol que va morir màrtir en defensa de la fe en Crist. Com diu Sant Joan Crisòstom: "Sant Jaume va viure poc temps: és que ja al principi se l'enduia un gran ador; va menysprear totes les coses humanes i ascendia un cim tan inefable que fou mort immediatament".

Meta de pelegrins. La trobada de la seva tomba a Compostel.la va generar a l'Edat Mitjana una allau de pelegrinatges que van influir moltíssim en la configuració religiosa i cultural d'Europa...

En la nostra època  els camins de San Jaume  continuen arribant a la tomba de l'apòstol a Compostel.la. Ningú sap el que succeeix en el cor de tants pelegrins que, moguts per interessos molt diversos es posen en camí vers una meta que els obre uns interrogants i uns horitzons inesperats.

La devoció i l'admiració per l'Apòstol, sobretot des del moment que es troba la seva tomba, segle IX,, a Compostel.la mostra una vegada més les arrels cristianes dels nostres pobles d'Europa des del inicis de la predicació dels apòstols, i ens impulsa, a nosaltres, a continuar conservant i propagant la fe cristina, perseverant amb coratge, en bé de la humanitat present i futura.

 



 

 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada