dimarts, 8 de març del 2022

L'Esperit conduïa Jesús pel desert on era temptat pel diable

 

6 de Març de 2022

Primer Diumenge de Quaresma 


L'home no viu només de pa;

viu de tota paraula que surt de la boca de Déu.

L'Esperit conduïa Jesús pel desert

on era temptat pel diable   « Evangeli Lc 4,1-13 »

 

Il·lustració: Antoni Daufi
EL DIABLE EL TEMPTA QUARANTA DIES En aquest cicle quaresmal reflexionarem sobre l'enemic del qual Crist ens allibera i quina mena d'alegria ens porta.

La vida és conflicte, la vida és temptació. I així com el pecat és inevitable, també ho és la temptació, que hi mena, si badem.

Les temptacions de Crist són la triple resposta als tres objectius del món: el poder, el plaer i el diner. Ell temptat al desert- desert que, en realitat, simbolitza la vida entera- que es concreta en l'afany de posseir, l'afany de ser sobrevalorat i l'afany de dominar... com tres dimonis.

La veritat és que amb una mica de lucidesa n'hi ha prou per adonar-se que aquests tres dimonis estan presents al nostre cor..  Així en el nostre cor hi ha un set insadollable de tenir, de posseir, que mai no diu prou.

Com també l'afany insaciable que portem de ser valorats i estimats, reconeguts i admirats i aplaudits. -I què dir de l'afany de poder?. És el tercer enemic que cal sortejar.. És l'afany de poder, afany de dominar...

Jesús ens diu: Que està molt bé que vulguem tenir coses, però que ens cal descobrir la joia de donar. 

Ens diu que no és bo ser valorats sense arribar  però, a una fam insaciable... perquè els elogis són com els perfums que s'han  d'aspirar però no empassar.. Ens diu que no està pas malament manar i que hem d'estar disposats a fer-ho si les circumstàncies ho aconsellen, però que sempre hem de conjugar aquest verb  "manar" amb l'altre que és "servir".

 A nosaltres ens correspon fer-li cas.

 

Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús, ple de l'Esperit Sant, se'n tornà del   Jordà, i durant quaranta dies l'Esperit el conduïa pel desert, i era temptat pel diable.

Durant aquells dies no menjava res i a la fi quedà extenuat de fam. El diable li digué: «Si ets Fill de Déu, digues a aquesta pedra que es torni pa». Jesús li va respondre: «Diu l'Escriptura que l'home no viu només de pa».

Després el diable se l'endugué amunt, li ensenyà en un instant tots els reialmes de la terra i li digué: «Et puc donar tot aquest poder i la glòria d'aquests reialmes; tot m'ha estat confiat a mi, i ho dono a qui jo vull; adora'm i tot serà teu». Jesús li respongué: «L'Escriptura diu: "Adora el Senyor, el teu Déu, dona culte a ell tot sol"».

Després el conduí a Jerusalem, el deixà dalt la cornisa del temple i li digué: «Si ets Fill de Déu, tira't daltabaix des d'aquí; l'Escriptura diu que "ha donat ordre als seus àngels de guardar-te" i que "et duran a les palmes de les mans, perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres"». Jesús li respongué: «Diu l'Escriptura: "No temptis el Senyor, el teu Déu"».

Esgotades les diverses temptacions, el diable s'allunyà d'ell, esperant que arribés l'oportunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada