ESGLESIES ROMANIQUES --- SALLENT


LES ESGLESIES ROMANIQUES DEL NOSTRE ENTORN.
En el marc de la comarca del Bages, i concretament, en el terme de Sallent gaudim d'un bon nombre d'esglésies. Ens cal recordar-les, i situar-les probablement en el temps en què foren construïdes. Val a dir que gran part de elles han estat restaurades amb el pas del temps. Avui quasi bé totes es poden visitar, i quan convé, s'hi pot celebrar l'eucaristia. Es el que s'acostuma a fer en  alguns Aplecs en aquests llocs:

Església de Sant Esteve (s.XII), es circular romànica. Forma part del Patrimoni Nacional de Catalunya. Les primeres notícies arrenquen de l'any 1023. En el segle XVI l'església es va dedicar també a Sant Sebastià..

Església de Sant Pere de Serraïma (s.XI).Comença a sortí documentada l'any 1021.

Església de Sant Martí de Serraïma. Documentada des de l'any 996 que es consagrada. Passa a dependre el Monestir de Sant Benet a partir del s.XI


Església Nostra Senyora de Fucimanya. El lloc de Fucimanya(fossa magna) es conegut des del 1193, i la seva capella de Santa Maria hi consta com a existent des de molt temps abans del 1212. 
Església de Sant Miquel de Serrassanç (s.XII). Edifici de boniques línies romàniques amb una nau de canó... digne de ser visitada
Església Santa Maria de Cornet (s.XII), temple d'una sola nau ampla i un absis obert de planta inferior en semicercle. Aquesta parròquia ja surt documentada l'any 1033.
Església de Santa Susanna de l'Abellar (sXII). Es d'una sola nau rectangular i tres absis. obra del s.XII. La notícia més antiga data de l'any 1239.

Hi ha vestigis de l'existència d'altres com la de Santa Magdalena de Bell-lloc (vella) s.XI-XII, edifici religiós ja desaparegut. En el segle XVI es va construir la nova capella a finals del romànic, cap l'any1574. Es coneix com la de Santa Magdalena de Bell-lloc nova (s.XVI).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada