diumenge, 6 d’octubre del 2024

Full diumenge 15 setembre

Full diumenge 15 setembre   ----   Fulls mes Setembre

Meditació sobre la Paraula

15 de Setembre de 2024


Mc 8, 27-35

Qui diuen la gent, que soc jo?” 

“Vos sou el Messies”        

           En l'Evangeli d'avui, Jesús fa una pregunta crucial als seus deixebles: "Qui dieu que sóc jo?" Aquesta pregunta va més enllà de buscar informació: els desafia a reflexionar sobre la seva comprensió de la identitat de Jesús i, per extensió, sobre la seva pròpia identitat.

  Psicològicament, la identitat es forma tant a partir de com ens percebem a nosaltres mateixos com de com ens veuen els altres. El nostre autoconcepte —la imatge mental que tenim de nosaltres mateixos— evoluciona a partir de les nostres experiències, relacions i influències socials. Quan Jesús pregunta als deixebles sobre la seva identitat, els convida a superar les comprensions superficials, marcades per les expectatives socials, per arribar a una realització més profunda i personal.

  La resposta de Pere, "Tu ets el Messies," reflecteix la seva comprensió limitada, influenciada per les seves expectatives d’un líder victoriós, no d'un servent sofrent. Aquesta resposta mostra un mecanisme de defensa psicològica comú: la projecció. Pere projecta els seus desitjos sobre Jesús, intentant adaptar-lo a una imatge que li resulta segura i familiar. Jesús renya Pere dient: "Vés-te’n darrera meu, Satanàs!" no per condemnar-lo, sinó per desafiar aquestes percepcions falses i convidar-lo a una veritat més profunda.

  Jesús representa una autèntica autoconsciència, entenent plenament la seva missió, fins i tot quan implica sofriment i mort. Ell convida els seus seguidors a abraçar aquest camí, dient: "Si algú vol venir amb mi, que es negui a si mateix i prengui la seva creu." Aquesta crida ens desafia a passar del “fals jo” —construït a partir de l’ego, la por i les preocupacions mundanes— al “veritable jo,” arrelat en l’amor, la vulnerabilitat i la connexió amb Déu.

  Jesús, en definitiva, ens convida a deixar anar el nostre fals jo, que s’aferra a les mesures mundanes d’èxit, i a descobrir el nostre veritable jo a través de l'amor, el servei i el sacrifici. Que tinguem el coratge de seguir-lo en aquest camí per descobrir tant la seva veritable naturalesa com la nostra.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada